Bra post på /r/Sweden idag, skammlöst stulen.

Tänk dig att du imorgon blir anställd av polisen för att eliminera (eller minska drastiskt) gängkriminalitet i Sverige, vad skulle du göra?

  • svamp@lemmy.ml
    link
    fedilink
    arrow-up
    10
    ·
    2 months ago

    Som polis vet jag inte. Som politiker skulle jag göra fritids gratis, det kommer att vara lättast att få igenom ett sånt förslag för åk. F-3 men skulle vilja att det skulle vara gratis upp till åk. 6. Satsa mera pengar på olika ungdomsverksamheter, att det inte ska kosta massa pengar att spela fotboll t.ex, öppna flera ungdomsgårdar. Det behövs också satsas mer pengar på program som hjälper ungdomar ut ur kriminaliteten likt det anti-rasism program som Fryshuset hade på 90-talet. Tror det kan hjälpa med mer vapen amnesti så att man kan lämna in vapen till polisen utan att åka dit för det.

    Mycket av problematiken med den ökade gängkriminaliteten och rekryterandet av barn och ungdomar tror jag har sin grund i utanförskap så att satsa pengar på att skapa ett bättre socialt skyddsnät för barn och ungdomar i utsatthet tror jag är den rätta lösningen. Men det är ju såklart ingen kortsiktig lösning utan kommer ta flera år innan man ser någon förändring i samhället.

      • Display name@feddit.nu
        link
        fedilink
        arrow-up
        4
        ·
        2 months ago

        Ja alltså, om kriminaliteten var lägre på 80-talet när det fanns ungdomsgårdar, och högre nu efter nedläggningarna av ungdomsgårdar så kanske det finns en poäng där?

      • svamp@lemmy.ml
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        2 months ago

        Jag skulle inte gå så långt att säga att ungdomsgårdar är svaret, men att det absolut är en del av svaret tror jag på. Ungdomar behöver tillgång till sociala och fysiska aktiviteter som inte ska behöva kosta deras vårdnadshavare en massa pengar. De behöver kunna prata med andra ungdomar men viktigare tror jag är att ha andra vuxna i sin närhet som de har tillit till. Ungdomsgårdar är ett forum för att skapa sånna kontakter på.

  • Display name@feddit.nu
    link
    fedilink
    arrow-up
    5
    ·
    edit-2
    2 months ago

    Som polis? Försöka bygga förtroende med de boende i utsatta området. Våga gola till polisen så skurkarna kan sättas dit.

    edit: Ska bli spännande förresten att se om lika mycket främlingsfientlighet dyker upp här. Är rätt övertygad om att sweddit är översållad av ryska bottar som sprider hat.

    • stoy@lemmy.zipOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      1
      ·
      edit-2
      2 months ago

      Jag vet inte hur det är specifikt här på lemmy.world sweden, men jag har vid olika tillfällen här på Lemmy blivit kallad fascist, dock var det från vänstertrollen på hexbear, sp vette fan hur Lemmy är på stort.

  • stoy@lemmy.zipOP
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    2 months ago

    Efter lite funderingar har jag kommit fram till en fyrstegsplan.

    1. Minska mängden rekryter för gängen

    2. Skapa lagliga alternativ till langare/gäng för rusmedel.

    3. Spärra in förrövarna.

    4. Sammla in vapen och sprängmedel.

    5. För att minska mängden rekryter för gängen måste vi minska utanförskapet, det betyder att samhället måste samarbeta, polis lägger resurser på småbrott, och fångar upp ungar innan de avancerar i sin karriär, de koordinerar med skola och myndigheter för att ge ungarna stöd och intressanta alternativ till den kriminella gemenskapen. Stort fokus läggs på städning och underhåll i utsatta områden så klotter och skadegörelse inte får fotfäste, detta för att stärka självkänslan och stolthet för de som bor i området, samtidigt som man raderar spåren av gängen och minskar deras inflytande. Allt snack om att någon äger ett område måste tas på allvar och stoppas.

    Gällande kultur bör statlig media undvika att uppmärksamma gangsterrap, den ska absolut inte förbjudas, då blir den en symbol för frihet, men den borde inte spelas i lika stor utsträckning som idag.

    1. Lagliga alternativ för att köpa rusmedel utöver tobak och alkohol behövs, dessa ska sättas ut enligt en franchisemodell, och beväpnade vakter ska skydde dem från gängens attacker, det kommer naturligtvis vara kritiskt med ett bombskydd i början, och nationella bombskyddet behöver utveckla tekniker för att skydda dessa butiker och närliggande område.

    2. Ledarna, våldsverkarna och målvakterna måste spärras in, lika så de personer som tillhandahåller sprängmedel, det är skrämmande dålig kontroll på vem som köper sprängmedel idag, detta måste styras upp. Ta bort ledning och våldsverkare så minskar problemet kraftigt, lägg sedan till att ägare till bilar/mc/båt får ökat straff när det är uppenbart att de enbart är målvakt för en bil/mc för att skydda den verklige användaren från straff.

    3. För att bli av med vapen och sprängmedel krävs en ordentlig vapen och sprängmedelsamnesti.

    Detta är hur jag tror vi får bukt med gängen. Lol

  • cro_magnon_gilf@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    2 months ago

    Jag kommer bara på en sak som egentligen kan ha en effekt (förutom totalstopp i invandringen, där det redan är för sent), men jag är inte för detta.

    • Gå ur EU och Schengen, så att vapen inte kan flöda fritt in i landet i handskfacket på vilken bil som helst Tillgången på skjutvapen är stor. Det vore mycket svårare att utföra mord till höger och vänster om man behövde gå man mot man med sin måltavla. Man skulle inte kunna skicka vilken 17-åring som helst att mörda 25-åringar. De skulle misslyckas i för hög utsträckning om de behövde hoppa på dem med kniv.

    Sen så finns det ju mer orealistiska saker som att typ

    • Döm alla som anklagas för brott och har ett vittnesmål som stödjer detta (sker ju redan vid sexualbrott, så varför inte?)
    • Deportera alla turkar, araber och somalier. Eller så kan vi skicka dem till Gotland, evakuera svenskarna och sen förklara Gotland självständigt.
  • GissaMittJobb@lemmy.ml
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    2 months ago

    Rotorsaken är i min mening den sjuka bostadsmarknaden, så det är vart jag skulle börja.

    Jag skulle givetvis inte kunna göra det om jag bara vore polis, så det hade varit lönlöst. Det är troligen därför polisen inte förmår att få bukt med problemet, heller.

    • no banana @lemmy.world
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      2 months ago

      Frågar man olika instanser av samhället så låter det väldigt mycket som att investeringar i välfärdssystemen är av högsta vikt för att få en lösning. En gång i tiden var bostäder genom allmännyttan en del av välfärden och jag skulle säga att det bör bli det igen.

      • shotgunpulse@lemmy.world
        link
        fedilink
        arrow-up
        1
        ·
        2 months ago

        Varför har man inte samma problem i andra länder där man lägger lika mycket eller mer på välfärdssystem?

        • no banana @lemmy.world
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          edit-2
          2 months ago

          En av anledningarna är att man också lägger pengar på saker som vi i Sverige har mer eller mindre förkastat ur vårt välfärdssystem. Som bostäder. Tittar man på Finland till exempel så har man marknadshyror, visst, men man lägger också enormt mycket fler statliga resurser på bostadsbyggande och bostadsbidrag. Är personligen inte för just marknadshyror (högre hyror = mer pengar på bostadsbidrag som går ner i fickan på privata aktörer), men jag är starkt för statliga investeringar i bostadsbyggande. Vi har gjort det förr med väldigt bra resultat, tills man förde över allmännyttan till kommunerna och kommunerna spenderade underhållspengarna på annat och fick sälja av bestånd istället för att renovera det när det väl var dags.

          edit: även det jag sa underskattar miljonprogrammen ordentligt. Många av dem står än idag utan väsentliga renovation (vissa utan behov än). Hade de varit bättre i skick om man hade lagt pengarna där de skulle läggas? Onekligen. Men man får också komma ihåg att det är miljontals människor som kan bo där än idag, många fler än det hade varit med hur systemet ser ut idag.

            • ffhein@lemmy.world
              link
              fedilink
              arrow-up
              1
              ·
              edit-2
              2 months ago

              Fast det är ju bara om man kollar på % av GDP som Norge och Sverige är jämna. Jämför man hur mycket pengar per invånare länderna spenderar så lägger Norge bra mycket mer. Men sen är det väl inte heller garanterat att man får valuta för pengarna, och med risk för att bli lite politisk så tycker jag att många av de privata bolagen som nu äger sjukhus och vårdcentral i Sverige inte gör ett så bra jobb. De privata skolorna och äldrevården har jag sämre koll på.