Kysyn ehkä nyt vähän tyhmiä, mutta miten sähkökatko vaikuttaa vessan vetämiseen?

  • tyo_ukko@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    10
    ·
    9 months ago

    Tässä uutisessa esitetään erikoisena innovaationa, että on keksitty vessan huuhtoutuvan kun sinne kaataa vettä.

    Ehkä minulla on sitten semmoinen tylsä insinöörin mieli, mutta miten helvetissä ihmiset kuvittelevat sen vessan vetävän normaalitilanteessa? Että sieltä säiliöstä tulee jotain erikoisvettä, joka on jollain tekniikan taikakeinoilla mankeloitu viemään juuri kakkaa pois pöntöstä?

    Noh, annetaan sen verran siimaa, että kai se on hienoisesti yllättävää jos asiaa ei ole koskaan joutunut miettimään. Mutta että valtakunnallisissa uutisissa…

    • Kryomaani@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      2
      ·
      9 months ago

      Mietin kanssa ihan samaa, ehkä vähän huolestuttavaa jos tämä tulee mullistavana keksintönä jollekin. Tai ehkä olen vaan vähän puolueellinen tämän asian suhteen, koska olen kotoisin maalta ja ennen vanhaan oli ihan normaalia että myrskyissä puita kaatuili melkein joka kerta linjoille tai paakkuuntuva lumi katkoi linjat ja usein sähköt olivat poikki pitkäänkin. Vettä otettiin ihan rutiinilla myräköitä ennen talteen sankokaupalla ja sitä sitten käytettiin juomiseen, peseytymiseen ja vessojen huuhteluun.

      Nykyään toki kotiseudullakin sähkölinjat on kaivettu maahan joten sähkökatkoja ei enää kelin vuoksi juuri tule.

  • Jourei@lemm.ee
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    5
    ·
    9 months ago

    Mielenkiintoinen kysymys, googlailin hetken ja lopputulema on että vettä riittänee muutaman tunnin ajan, paine voi toki heikentyä aiemmin etenkin kerrostalojen ylimmissä kerroksissa. Suositeltavaa että vettä ei käytettäisi katkon aikana, eli liekö tämä periaate uutisen takana.

    • Cultti@lemmy.world
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      4
      ·
      edit-2
      9 months ago

      Asioita joita ei tule mietittyä ennen kuin tulee vastaan. “Sähkö tulee töpselistä, vesi hanasta ja ruoka kaupasta”.

      Tosin artikkelissa ei mainita, että mistä vesi on otettu. Toivottavasti ei ainakaan hanasta(joka olisi kunnallisessa vedessä kiinni), koska se kirjaimellisesti vesittäisi säästöt.

      Tietty voi olla, että siellä on erikoisimmat vessat, jotka on kytketty verkkovirtaan. Vahvasti kuitenkin epäilen.

      Edit: katsoin kartasta niin rakennus sijaitsee suht lähellä rantaa. Voi olla perinteinen kantovesi siis käytössä.

      • Critical_Insight@feddit.ukOP
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        4
        ·
        9 months ago

        Sitä itsekkin ihmettelin, että mistä se vesi niihin ämpäreihin saatiin. Kyseinen päiväkoti kuitenkin sijaitsee merenpinnan tasossa, joten vesi todennäköisesti tulee vesitornista, joka tuskin on saman sähkökatkon vaikutuksen alaisena. Ajattelin, että saattaahan joku kuvitella vessanpöntön tai veden ylipäätään vaativan sähköä toimiakseen ja olettaa, että jos valot ei toimi, niin ei vessanpöntötkään, mutta jos siitä huolimatta on hanasta täyttänyt ämpäreitä, niin…

        Siksi tämä lanka.

      • IsoKiero@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        3
        ·
        9 months ago

        Toivottavasti ei ainakaan hanasta(joka olisi kunnallisessa vedessä kiinni), koska se kirjaimellisesti vesittäisi säästöt.

        Väittäisin, että jos kunnallisesta hanasta tulee vettä niin sitten tulee myös pöntöstäkin ihan normaaliin tapaan. Tuo kantovesi voi hyvinkin pitää paikkaansa jos matkaa ei pitkästi ole. Yhdelläkin 10l ämpärillä huuhtelee tuon ikäisten istuntoja useamman kerran ja toki jos kiinteää ei ole niin muutamakin litra riittää hyvin siihen että hajuhaitat poistuu suurimmalta osin.

        “Sähkö tulee töpselistä, vesi hanasta ja ruoka kaupasta”.

        Täälläpäin ei nyt tälle syksylle pidempiä katkoja ole ollut (koputetaan varulta puuta), mutta tuossa joskus 5-6 vuotta sitten oli kevätmyräkän aikaan 22 tunnin katko (näitä oli silloin paljon pitkin valtakuntaa) ja siinä kyllä kävi selväksi että miten äkkiä monella elämä menee melkoiseksi erämökkeilyksi myös (tai ehkä etenkin) täällä maalla. Vettä tosin tuli koko ajan, mutta muutamakin tuttu oli aika ihmeissään että pirullakos sitä laitellaan lapsille ruokaa ja pestään takamusta.

        Omassa mökissä on puuhella ja leivinuuni, eli ilman sähköjä pärjää kyllä pidempiäkin aikoja ja samalle hellalle mahtuu kyllä naapurinkin kattila jos tarvitsee, mutta ilman vettä monesta asiasta tulee aika hankalaa. Ruoka- ja juomavedet saa kyllä vaikka kantamalla, mutta vessassa käynti ja muu hygienia on aika äkkiä aika haastavaa.

        • Cultti@lemmy.world
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          3
          ·
          9 months ago

          Täytyy lasten kanssa tässä kun illat pimenee niin lanseerata “ilta ilman sähköjä” ja katsoa miten tässä itse pärjättäisiin. Varmaan riittäisi pitkälle, että ILP:n sammuttaisi ja muuten aktiiviset sähkölaitteet laittaisi pannaan. Pihalla on kaasugrilli, jolla ens hätää lämmittää ruokaa. Ilmanvaihtoa yms ei tulisi sammutettua tätä leikkiä varten 🙂

          En kyllä osaa yhtään sanoa, että kuinka kaukolämmön käy jos sähköt on poikki isommalta alueelta. Kämpässä ei ainakaan kierrä lattiassa vesi, koska siinä on oma pumppunsa. Kuumaa vettä teoriassa voisi saada hanasta, jos lämpölaitoksen pumput pyörivät generaattorilla?

          Kämpästä kyllä löytyy varaava takka, mutta sen verran monimutkainen pohjaratkaisu, että tuskin joka nurkkaan lämpöä riittää.

          • IsoKiero@sopuli.xyz
            link
            fedilink
            suomi
            arrow-up
            5
            ·
            9 months ago

            En kyllä osaa yhtään sanoa, että kuinka kaukolämmön käy jos sähköt on poikki isommalta alueelta

            Näin yhtäkkiä hihasta ravistaen sanoisin, että ainakin jonkinlainen generaattori ja kierto siellä laitoksella on vähän pakko olla, kun ne kattilat ei sammu ihan hetkessä ja ilman vesikiertoa siitä kattilasta tulee aika äkkiä pommi, mutta vähän veikkaan että sitä varajärjestelmää ei ole mitoitettu sen mukaan että koko jakeluverkko pysyy kuumana.

    • Critical_Insight@feddit.ukOP
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      3
      ·
      edit-2
      9 months ago

      Tämä olettanee, että sama sähkökatko vaikuttaa sekä kyseessä olevaan päiväkotiin, kuin myös vesitornin pumppaamoon joka sekin todennäköisesti on varustettu varageneraattoreilla.

      Tuntuu, että tähän on jokin tosi yksinkertainen selitys, mutta ei vain tule mieleen.

      EDIT: Artikkelissa sanotaan, että ‘HSY, eli Helsingin seudun ympäristöpalvelut suosittelee välttämään vessan vetämistä sähkökatkon aikana.’ Linkin takana tämä perustellaan sillä, että jätevedenpumppaamot tarvitsevat sähköä toimiakseen, joten vedenkäyttöä ei suositella ei veden, vaan viemäreiden takia. Jos nyt et sitten vedä vessaa nupista, vaan sen sijaan kaadat ämpärillä vettä, niin sehän meni hienosti sitten.

      • XTL@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        2
        ·
        edit-2
        9 months ago

        Itellä tuli kans mieleen että täytetäänkö se ämpäri ensin hanasta.

      • peemaa@suppo.fi
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        3
        ·
        9 months ago

        Hanaveden tulo jatkuu yleensä lyhyen (2 tunnin) sähkökatkon ajan, sillä usein vesi tulee painovoimaisesti vesitornista tai veden pumppaus vesijohtoverkostossa on varmistettu varavoimalla. Sähkökatkon aikana vettä tulee alueella, jolle vesitornin vesi ja tornin korkeusaseman vedelle antama paine riittävät tai jolle vesi saadaan pumpattua varavoimakoneiden avulla. Muualla veden tulo katkeaa heti sähkökatkon alkaessa.

        Veden tulo sähkökatkon aikana riippuu missä asuu.