cross-posted from: https://feddit.nu/post/4802778

Socialdemokraterna vill via EU stoppa möjligheten att starta falska konton i sociala medier.
– Alla konton ska gå att koppla till en enskild person, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

Förslaget syftar till att stänga ner “trollfabriker” i hela EU, enligt S. Alla som startar ett konto ska vara tvungna att identifiera sig.

– Det skulle stoppa möjligheten att enskilda personer kan sitta med en stor mängd fejkade eller anonyma konton för att vilseleda och sprida hat, säger Magdalena Andersson.

Det ska enligt S inte vara ett krav på att använda sitt riktiga namn utåt. Men det ska alltid gå att ta reda på vem som står bakom ett visst konto.

Förslaget presenteras inför valet till Europaparlamentet, men är inget som parlamentet ensamt kan initiera eller fatta beslut om. Tanken är i stället att driva på den nya EU-kommissionen att ta initiativ till ny lagstiftning.

– När vi valt en kommission går det att framföra de krav man ställer från respektive partidelegation och grupp på den lagstiftning som man förväntar sig framåt, säger partiets toppkandidat Heléne Fritzon.

Beslut om att driva förslaget fattades av S partistyrelse redan i april och då mot bakgrund av ryska påverkansoperationer. Först nu, efter avslöjandet om att SD:s kommunikationsavdelning driver anonyma konton, presenteras det.

#sociala-medier #it-säkerhet #eu

  • 332@feddit.nu
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    15 days ago

    Det är nästan imponerade hur S lyckas ta det här avslöjandet och använda det till att begå ett så spektakulärt självmål.

    • no banana @lemmy.world
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      13 days ago

      Jag fattar inte hur man konstant kan spela SD rakt i famnen hela tiden. Har de ingen som helst politisk strategi värd namnet?

      • cro_magnon_gilf@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        13 days ago

        De vill hellre ha SD än M som huvudmotståndare. De har en strategi, men den är väldigt långsiktig.

        Det här förslaget kanske dock inte kan förklaras med den modellen.