• TDCN@feddit.dk
    link
    fedilink
    arrow-up
    9
    ·
    edit-2
    5 months ago

    Men hvad så med folk i Asien, der spiser ris til næsten ethvert måltid? Burde de så ikke have mange flere kræfttilfælde end os i Norden?

    • Man skal huske, at det jo stadigvæk er en relativ lille risiko, siger Max Hansen fra DTU Fødevareinstituttet.

    Så det betyder faktisk slet ikke noget… Eller hvad… Lidt træt af at man gør så meget ud af hvad der så samtidig er ingenting. Det er jo ikke information jeg kan bruge til noget

    • dybber@feddit.dk
      link
      fedilink
      arrow-up
      5
      ·
      5 months ago

      Det er bare vigtigere at undgå andre større risikofaktorer som solbadning og rygning, som måske har en anden udbredelse i de asiatiske befolkninger. Så de har måske flere arsen-baserede hudkræfttilfælde, men færre solbadningsrelaterede.

    • ArcticDagger@feddit.dk
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      5 months ago

      Det er svært at se så lille en sammenhæng på så stor en ukontrolleret befolkningsgruppe. Det er formentlig også det der har medvirket til, at det først er blevet bekræftet nu

      Det er en undersøgelse, der finder at, antaget at alle andre vilkår holdes ens, giver en større risiko for kræft. Ydermere, så skal der ikke så meget til for at nedbringe risikoen, så fra myndighedernes side er det en no-brainer: brug mere vand :-)

      • TDCN@feddit.dk
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        5 months ago

        Jeg tror jeg tager chancen… Livet er for kort til udvandede og totalt udkogte ris… så hellere være fri. Hvordan kan mere vand også overhovedet hjælpe mod arsen. Altså man fortynder det jo, men er det ikke stadig bundet i selve risen. Hvilken procent forskel er der. Igen intet informativt svar fra artikel. Jeg er skuffet over DR journalistik her. Der er en omvendt kavlinge pris på vej til DR.

        • ArcticDagger@feddit.dk
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          5 months ago

          Jeg vil give dig ret i, at de godt kunne være mere informative omkring, hvor meget det betyder, men er du ikke lidt hård mod DR? De skriver trods alt både i faktaboksen, at man efter risene er kogt færdig “hælder vandet fra” og andetsteds, at man skal koge risene som pasta - underforstået, at der er vand, der skal hældes fra

          Ift., hvor meget arsen, der kan fjernes, så afhænger det nok af en masse faktorer (type af ris, oprindelsesland, dyrkningsmetode, hårdhed af vand, etc), men jeg fandt følgende metode, der minder om den DR og DTU anbefaler:

          Den skulle eftersigende kunne reducere mængden af arsen i brune ris med 50% og i hvide ris med 74% :-) https://scitechdaily.com/scientists-find-new-way-of-cooking-rice-that-removes-arsenic-and-retains-nutrients/ Husk dog, det er kun ét enkelt studie

          • TDCN@feddit.dk
            link
            fedilink
            arrow-up
            3
            ·
            5 months ago

            Tjo måske… Måske jeg bare er sur over ikke at kunne spise min ris uden at det skal stemples som et KÆMPE problem. Synes bare det er vigtig at kunne træffe beslutninger på et oplyst grundlag istedet for bare at følge ordre blindt. Det du har delt her er jo langt mere informativt selv om det kun er en test/studie. Jeg mangler dog stadig selve mængderne det omhandler. 74% af hvor meget? Synes bare at DR maler Fanden på væggen når ikke der er noget mere konkret at forholde sig til

        • SorteKanin@feddit.dkOPM
          link
          fedilink
          arrow-up
          2
          ·
          5 months ago

          Det er vel ikke DR’s skyld, de rapporterer jo bare om det som Fødevarestyrelsen melder ud. Men din kritik kunne så sagtens passe til Fødevarestyrelsen i stedet.

          • TDCN@feddit.dk
            link
            fedilink
            arrow-up
            3
            ·
            5 months ago

            Synes bare det er et male Fanden på væggen når man ikke giver mere konkret tal. Folk har spist ris i flere tusinde år så uden noget mere konkret data så fortsætter jeg som mine forfædre. Er nok mest bare sur over ikke at kunne spise mine ris uden at det skal være kræftfremkaldende.

            • SorteKanin@feddit.dkOPM
              link
              fedilink
              arrow-up
              3
              ·
              5 months ago

              Jeg er fuldstændig enig. Jeg forstår heller ikke hvorfor fødevarestyrelsen ikke begrunder metoden mere konkret - ellers gider ingen jo følge den.