• IsoKiero@sopuli.xyzOP
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    16
    ·
    10 months ago

    Jotenkin käsittämätöntä että edes tuossa mittakaavassa hommaa ei oikeasti saada mitenkään kuriin. Resurssit on toki joka paikassa tiukassa, mutta ei tuo silti jotenkin oikein mene tajuntaan että lauma nuoria voi terrorisoida yhtä perhettä ja heidän kotirauhaansa täysin ilman mitään sanktioita siihen pisteeseen asti että vanhemmatkin ovat täysin hätää kärsimässä.

    Jos perheen isä (tai äiti) ottaisi vähän oikeutta omiin käsiinsä niin ainakin itse ymmärtäisin aivan hyvin, mutta poliisi ja oikeuslaitos noin muuten ei katso asiaa samalla tapaa (toki aivan ymmärrettävästä syystä). Ja rajansa tietty tuossakin. Plus lisäksi jos siellä suunnilleen koko koulu on mukana touhussa niin se yksittäinen tukkapölly tuskin rauhoittaisi tilannetta merkittävästi.

    Miten lie yleinen kiinniotto-oikeus, tietääkö joku voiko sitä käyttää kotirauhan rikkomistapauksissa? Oma maalaisjärki sanoo että voi, ja jos omalla pihalla alkaisi kylän kossit hyppimään niin lopulta varmasti ottaisin jonkun kiinni ja istuisin päällä niin pitkään että virkavalta saapuu, vaan en tiedä syyllistyisinkö sitten itse johonkin.

  • peemaa@suppo.fi
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    15
    ·
    10 months ago

    Joonaksen koulu totesi talvella 2023, ettei se pysty turvaamaan Joonaksen koulumatkoja ja -päiviä. Tämän vuoden helmikuusta lähtien Joonas ei enää mennyt kouluun. Perhe päätti, että turvallisinta olisi käydä peruskoulu loppuun kotona.

    Ainakin koulu myönsi et tilanne ei ole enää niiden hallussa. Olis odottanu et ne valehtelee koulun turvalliseksi, kun niillä on kerran velvollisuus pitää se turvallisena.

    Riina Law on tehnyt useita rikosilmoituksia kiusaajien teoista, mutta ilmoituksista ei ole ollut apua.

    – Pasilasta soitettiin, että kun näitä tapahtumia on niin paljon, niitä pitää alkaa sulkemaan. Kaikkein helpoimmalla päästään, jos ilmoitan, että perun niistä rangaistusvaatimukset, kun rangaista ei pysty. Joko sen takia, että nuoria ei ole tunnistettu tai sitten sen takia, että he ovat alle 15-vuotiaita, Law kertoo.

    Se ei ole mikään yllätys et poliisi pyytää ilmoittajaa perumaan vaatimuksensa. Näyttäähän se sit paremmalta poliisihallituksen tilastossa, ku useita rikosilmoitusten tutkintoja ei lopetettu poliisin kyvyttömyyden takia, vaan koska ilmoittaja saatiin perumaan rangaistusvaatimus. Rangaistusvaatimus on asianomistajarikoksissa, kuten esim. kunnianloukkauksissa, sen etenemisen välttämätön edellytys.

    Rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa vois laskea, olis sit ainakin poliisilla yksi tekosyy vähemmän käytettävissä. Ikärajan laskeminen ei välttämättä auta rikoksentekijän elämää, mut jos on tollanen jo alle 15-vuotiaana, tuskin siitä mitään kunnollista tuleekaan. Parempi vaan muille et se pääsee järjestelmään hyvissä ajoin.

    • MEGAGONK@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      4
      ·
      10 months ago

      Joo samaa mieltä. Ja kakarat jotka käyttää koulussa aikaa vaan toisen kiusaamiseen vois mun puolesta erottaa, tai perustaa ainakin vanhat erkka luokat takas johon nää sankarit vois tunkea. Niin ei sit olis kiusaamassa kunnon opiskelijoita.

      • rammer@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        4
        ·
        10 months ago

        Ja niille erkka luokille EI saa laittaa ADHD/ADD lapsia jotka eivät kiusaa.